Buik vol benen

Vanaf wanneer moet jouw kind naar de tandarts?

Vanaf wanneer moet jouw kind naar de tandarts?

Geplaatst op

Het is erg belangrijk het gebit van je kind gezond te houden, ook al is het melkgebit maar tijdelijk. Dit doe je door de tanden te poetsen en naar de tandarts te gaan. Maar vanaf welke leeftijd moet mijn kind eigenlijk naar de tandarts en wat voor behandelingen krijgt hij of zij dan? Daar gaan we als je verder leest nog een stukje dieper op in.

Mee naar de tandarts

Het is verstandig je kind al op jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts tijdens jouw eigen bezoeken. Het kind kan dan zien hoe de controle er aan toe gaat en wat er gebeurd. Ook leert hij de tandarts kennen en ziet hoe de praktijk eruit ziet. Hierdoor ontstaat er al vertrouwen. Let hierbij wel op dat je jouw kind juist niet meeneemt als je bijvoorbeeld wordt behandeld voor een gaatje. Als jij opziet tegen je tandartsbezoek kan je kind dit voelen en juist een negatief gevoel krijgen bij de tandarts. Wil jij jouw peuter op zijn eerste bezoek brengen, ga dan langs bij tandheelkundig centrum Nederland.

De eerste echte controle

Vervolgens moet jouw peuter ongeveer rond zijn 2e levensjaar voor het eerst naar de tandarts voor zijn controle. Dit komt omdat rond deze leeftijd het melkgebit volgroeid is. De tandarts zal vervolgens 1 a 2 keer per jaar de ontwikkeling bijhouden. De eerste afspraak zal de tandarts voornamelijk laten wennen, bij de 2e afspraak volgt dan de echte controle waarbij de tandarts de tandjes gaat tellen en controleert of het gebit in orde is.

Verkleuringen

Melktanden van je kind horen stralend wit te zijn. Als er sprake is van een verkleuring op de tanden is het belangrijk gelijk een afspraak te maken bij de tandarts. Het kan komen door tandbederf wat op zijn beurt vaak weer komt door het lang drinken van een zoete drank uit een zuigfles.

Kosten

Als je met je kind naar de tandarts gaat worden de kosten hiervan gedekt door de basisverzekering. Dit wordt zo gedaan tot een leeftijd van 18 jaar, en tot deze leeftijd geldt voor deze kosten ook geen eigen risico. Kosten voor beugel, kroon- of brugwerk vallen niet onder deze regeling, maar deze kosten worden ook niet gemaakt bij jouw peuter of kleuter.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden